top of page
  • Whatsapp
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Alp Okyaylı

Muhaceret Ne Kadar Kıbrıs


Muhaceret Ne Kadar Kıbrıs
Muhaceret Ne Kadar Kıbrıs

Kıbrıs’ta çalışmak izni almak isteyenler ve okumak isteyen öğrenciler, Muhaceret ne kadar Kıbrıs konusunu araştırırlar.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yasalarına göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ve pasaport ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne deniz veya hava yolu ile giriş yapabilirler. Ülkeye girişte ziyaretçiler 3 aya kadar, pasaport ve kimlik kartları ile kalmalarına herhangi bir sakınca görülmez.

Ancak 3 ay süre dolduğunda, ya ülkeden çıkış yapmaları, ya da muhaceret başvurusunda bulunmalıdırlar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti muhaceret başvurusunda, 116 TL muhaceret bedeli yatırmak ve 12.5 TL muhaceret pulunu, belge eki olarak müracaat sırasında sunmak durumundadır.


Kuzey Kıbrıs Muhaceret Başvurusu Nereye Yapılır?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine giriş ve ikamet izni alma zorunluluğu bulunan yabancılar, vize başvurusundan sonraki 30 gün içerisinde, vize muafiyeti bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, ülkeye pasaportla giriş yaptıklarından itibaren 90 gün içerisinde, ikamet ettikleri ilçe sınırları içerisinde bulunan, İlçe Polis Müdürlüğü Muhaceret Amirliğine müracaatta bulunurlar.


Kıbrıs Muhaceret Başvurusu Sırasında Hangi Belgeler İstenir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti muhaceret başvurusu için birtakım belgeler istenmektedir. İşlemleri başlatmadan önce ilgili muhaceret başvurusuna ilişkin güncel bilgilerin alınması yerinde olacaktır.

Genel olarak;

  • Ülkeye yasal yollardan giriş yapıldığı tarihi gösterir pasaport, her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kimlik belgesi veya pasaport ile ülkeye giriş yapabilme muafiyetleri bulunsa da, muhaceret işlemleri sırasında mutlaka pasaport talep edilmektedir.

  • Ülkede oturma izni ve girişleri vizeye tabi olan yabancı vatandaşlar, vize işlemlerine başvuruda bulunduğuna veya başvuru onayına ilişkin belge.

  • Muhaceret harcının ödendiğine dair belge veya makbuz.

  • Muhaceret damga pulu.

  • Kira sözleşmesi veya diğer konaklama bilgileri.

  • Tam teşekküllü hastaneden alınmış sağlık raporu.

  • Biyometrik fotoğraf.

Muhaceret başvurusunda istenen belgelerdir. Başvuruları ilgili kurumca değerlendirmeye alınır. Başvuruda bulunanların ülkede kalmasında herhangi bir sakınca görülmemesi durumunda, muhaceret başvurusu kabul edilir.


Muhaceret Başvurusundan Kimler Muaf Tutulmuştur?
Muhaceret Başvurusundan Kimler Muaf Tutulmuştur?

Muhaceret Başvurusundan Kimler Muaf Tutulmuştur?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalara göre, bazı yabancılar ikamet izninden ve muhaceret başvurusundan muaf tutulmuşlardır. Buna göre;

  • KKTC yurttaşı ile evli olan yabancılar,

  • Vatansız yabancılar,

  • Ülkede ikamet izni bulunan kişilerin velisi veya vasisi bulunduğu, 18 yaşından küçüklerin,

  • Ülkede ikamet izni bulunan kişilerin velisi veya vasisi bulunduğu, zihinsel, bedensel engelli yabancıların,

  • Mavi kimlik sahibi, daimi ikamet izni bulunanların,

  • Diplomatik muafiyeti bulunan yabancıların ve bu kapsamda çalışanların,

  • Zorunlu askerlik görevini yapanların haricinde kalan, askeri görevliler, eş ve çocuklar,

  • Tutuklu, hükümlü ve gözaltında bulunanların, salıverilmesine kadar devam eden süreçte,

İkamet izni ve ikamet izni sırasında istenen muhaceret başvurusunda bulunmasına gerek duyulmaz.


Muhaceret Harcı Nereye Yatırılır?

İkamet izni almak isteyen yabancılar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde, ikamet ettikleri veya ikamet etmeyi planladıkları ilçede bulunan vergi dairesine 116 TL vergi harcını yatırabilirler. Bunun karşılığında ilgili kişiye ödeme yaptığına dair dekont verilir. Bu dekont ikamet izni alınması sırasında ilgili kuruma teslim edilir. Ayrıca başvuru belge eki olarak, Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti sınırları içerisinde faaliyet gösteren herhangi bir PTT şubesinden, 12,5 TL muhaceret pulu alınması gerekir.


Muhaceret Belgesi Ne İşe Yarar?
Muhaceret Belgesi Ne İşe Yarar?


Muhaceret Belgesi Ne İşe Yarar?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde, muhaceret belgesinin geçerli olduğu süre ile sınırlı olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve vizeye tabi yabancı vatandaşlar ikamet etme hakkını elde ederler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve eşleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yasalarına göre, Kuzey Kıbrıs’ta birer adet ikamet alma imkanına sahiptir. Bu sayede muhaceret başvurusundan muaf olabilirler.

Yılın büyük çoğunluğunda deniz imkanlarından faydalanma imkanı bulunan Kuzey Kıbrıs, aynı zamanda eğlence mekanları ve doğul güzellikleriyle de herkesi büyüler. Yeşil Renkli Adam Doğa Emlak Ofisi avantajlı konut satışlarında, kiralık konut işlemlerinde, KKTC’de yaşamak isteyenlere katkı sağlar.


75 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Kıbrıs Nasıl Bir Ülke?

Küçük olmasından dolayı Kıbrıs nasıl bir ülke? Sorusu birçok kişinin aklına gelen sorulardan bir tanesi olarak yer alabilir. Kuzey Kıbrıs Tü

Comments



Ofis Adres

Maldives Homes, Bahçeli, Girne / Kuzey Kıbrıs


İletişim Adres

Logo 1.png
bottom of page